Bloedvergiftiging
In het kort
Bij een bloedvergiftiging (sepsis) krijgt u een heftige ontstekingsreactie in uw hele lichaam. Zo ernstig dat uw organen beschadigd kunnen raken en hierdoor kunt u overlijden. Door een bloedvergiftiging kunt u heftige klachten krijgen zoals spierpijn, koude rillingen, hoge koorts en uitdroging.Bij een bloedvergiftiging (sepsis) krijgt u een heftige ontstekingsreactie in uw hele lichaam. Zo ernstig dat uw organen beschadigd kunnen raken en hierdoor kunt u overlijden. Deze ontstekingsreactie kan worden veroorzaakt door een virus, een bacterie, een parasiet, een schimmel of bepaalde gifstoffen. Deze zijn in uw bloedbanen terecht gekomen.
Vaak gaat een bloedvergiftiging samen met een hersenvliesontsteking, longontsteking of blaasontsteking aangezien deze ziektes worden veroorzaakt door dezelfde bacteriën en virussen. Meestal zijn dit de pneumokokken, de meningokokken, het herpesvirus of het influenzavirus. Iedereen kan een bloedvergiftiging krijgen. Toch hebben bepaalde risicogroepen een verhoogde kans op een bloedvergiftiging, zoals:
- Hele jonge kinderen (0 tot 2 jaar)
- Ouderen
- Mensen met een lagere weerstand door een chronische ziekte of medische behandeling, zoals een chemokuur
- Mensen die geopereerd worden of zijn
- Mensen die gebruik maken van een katheter, infuus of prothese
- Alcoholisten
- Mensen waarbij de milt verwijderd is
Bij een bloedvergiftiging kunt u last hebben van:
- Spierpijn in het hele lichaam
- Koude rillingen
- Een versnelde ademhaling
- Hoge koorts
- Een grauwe bleke huidskleur
- Een versnelde hartslag
- Verwardheid en slaperigheid
- Plasproblemen
- Een verminderde eetlust
- Misselijkheid
- Diarree
- Uitdrogingsverschijnselen
- Klachten die horen bij een hersenvliesontsteking, longontsteking of blaasontsteking
- Te weinig zuurstof in uw bloed waardoor u niet meer aanspreekbaar bent. Dit wordt veroorzaakt doordat uw bloeddruk daalt waardoor uiteindelijk uw hersenen en organen beschadigd raken. Dit gebeurt alleen in zeer ernstige gevallen.
U kunt zelf niets doen tegen een bloedvergiftiging. Het is belangrijk dat u snel reageert op klachten die wijzen op een bloedvergiftiging. Een kwart van de mensen die een bloedvergiftiging krijgt, overlijdt eraan. Wel kunt u enkele adviezen opvolgen om te voorkomen dat u of een ander geïnfecteerd raakt met een virus of bacterie dat leidt tot een bloedvergiftiging. Zo raden wij u aan om:
- Voldoende afstand van anderen te nemen als u griep of verkoudheidsklachten heeft
- Te zorgen voor een goede hygiëne. Dit doet u door uw handen regelmatig te wassen, eigen handdoeken en service te gebruiken en wonden goed te verzorgen.
- Anderen te informeren over uw ziekteverschijnselen die wijzen op een infectie
Als u klachten heeft die overeenkomen met de klachten die hierboven beschreven staan, moet u meteen contact opnemen met de spoedpost of 112. Er moet snel gehandeld worden dus wacht daar niet te lang mee.
In het ziekenhuis geven ze u één of meerdere soorten antibiotica om de bacteriën te doden en dienen ze u (veel) vocht toe om uw doorbloeding in stand te houden. In sommige gevallen moet u geopereerd worden om de bron van de infectie weg te halen. Als dit niet helpt, krijgt u medicatie toegediend dat ervoor zorgt dat uw bloeddruk naar beneden gaat. Als u te weinig lucht krijgt, wordt u aan de beademing gelegd. Dat is vaak het gevolg van een longontsteking.
De exacte oorzaak van uw bloedvergiftiging wordt door middel van een bloedonderzoek, röntgenfoto of CT-scan achterhaald. Heeft u eerder een bloedvergiftiging gehad en bent u genezen verklaart? Neem dan meteen contact op met uw huisarts als:
- U ademhalingsproblemen heeft
- U een versnellende hartslag heeft
- U nauwelijks plast
- U hoge koorts heeft of als uw lichaamstemperatuur te laag is
- U verward bent en anders of nauwelijks reageert